Teknologi, bærekraft og IT-lederens rolle

 

Bærekraftig utvikling er noe de fleste større virksomheter nå har fått på dagsorden. Diskusjonene har nådd helt opp til styrerommene og det produseres store mengder bærekraftsrapporter. Heldigvis ser vi seriøse tiltak hos de fleste, men det dukker også opp eksempler på grønnvasking i et forsøk på å tiltrekke seg forbrukernes gunst.

Brede har 25 års erfaring fra operativ og strategisk endringsledelse innenfor privat og offentlig virksomhet, både nasjonalt og internasjonalt. Gjennom en lang og innholdsrik karriere har han hatt posisjoner som IT-direktør, konserndirektør, administrerende direktør, divisjonsleder og forretningsutvikler i anerkjente selskaper som Avinor, Eika-Gruppen, Evry/Tieto, Telenor og IBM. 

Denne vinteren tar footstep’er Brede Nielsen, et masterstudium på Handelshøyskolen BI om Bærekraft i praksis.

Det har fått meg til å reflektere over hvordan IT- og teknologilederes rolle har utviklet seg over tid, sier Brede. Bærekraft i praksisstudiet er inspirerende i seg selv, men også nyttig i en fremtid der teknologi spiller en nøkkelrolle i det grønne skiftet.

Digitalisering ga oss verdifull erfaring

La oss gå litt tilbake til da digitaliseringsbølgen slo inn for alvor rundt toppledelsens bord og styrerom. IT var allerede kommet inn i alle produksjonsprosesser, og skillet mellom IT-lederen og den tradisjonelle teknologilederen var vanskelig å skille på ansvarsområder.

For IT-lederen kom ikke endringene over natten. Norge har vært et foregangsland innen digitalisering de siste 30 årene, for eksempel innen banksektor, handel og luftfart - og det offentlige har kommet sterkt etter de siste årene.

IT-ledere som tidligere satte søkelys på forvaltning, stabil drift i egen struktur og selvbergenhet (beholde makt) har blitt gradvis borte i større virksomheter, til fordel for utviklingsorienterte ledere med partnerutvikling i skyen, innovasjonstankegang og forretningsutvikling på agendaen.

Internt har organiseringen gradvis dreiet seg i en uttalt og ønsket strategisk retning fra silotenking til tverrfaglige autonome selvstendige team med resultatansvar. Vi har sett mange suksesser - og noen fallgruver innenfor digitalisering. Sistnevnte er et tema for seg selv som vi kommer til å høre mye om av mange i tiden fremover.

Så hva er forskjellene mellom digitaliserings- og bærekraftsbølgen? Og hvordan vil IT/teknologilederen oppleve endringene? Eller er det noen forskjell?

Gjennom økt fokus på digitalisering fikk IT et større mandat på gjennomføringen.

Toppledere som litt beskjemmet (og også modent) medga: «dette har jeg vel ikke kompetanse på – dette må IT fikse!».

Under bærekraftsagendaen som nå skyller over samfunnet kan ikke topplederen i fremtiden peke på en person i en stabsfunksjon med ansvar for bærekraftsrapportering på samme måte som det tidligere ble gjort med å delegere digitalisering til IT-lederen. Politikere, myndigheter, egne ansatte og forbrukere vil over tid ønske at hele organisasjonen jobber målbevisst med bærekraftig arbeidsliv, produksjon og miljø.

Toppledere er, og vil bli mer, engasjert i bærekraft - raskere enn under digitaliseringsperioden som allerede har pågått over lang tid.

Og hva betyr bærekraft for IT/teknologilederens utøvelse av rolle fremover?

Her er Bredes betraktninger:

  • Bærekraft har mange likhetstrekk med digitalisering, det ligger bare «ti år» bak i modenhet. I likhet med digitalisering påvirker bærekraft hele virksomheten, og ansvar vil ikke kunne plasseres kun ett sted i organisasjonen.

  • Bærekraftig utvikling er en betydelig mulighet for IT- og teknologiledere som ønsker å gjøre verden litt bedre. Teknologiens muligheter i seg selv utvikler seg. Enten det gjelder de små tingene som å automatisere noe for å sette mindre fotavtrykk, eller de store løftene i det pågående grønne skiftet. Bygg din kompetanse og vær nysgjerrig på mulighetene i teknologiutviklingen!

  • Som leder har du gjennom digitalisering lært deg viktigheten av tverrfaglighet utover egen IT-organisasjon og smidige prosesser. Det handler om kompetanse og organisasjonsutvikling hvor du starter i det små. Det samme gjelder nå for bærekraft hvor teknologi kan være et redskap i den utviklingen som vil inngå i bedriftens overordnede prosjektportefølje.  

  • Under digitalisering så vi også viktigheten av samarbeid utover egen organisasjon til kunder, levererandører o.l (økolandskapet). Under en bærekraftsagenda vil dette styrkes ytterligere med partner- og leverandørutvikling på tvers av bransjer og geografisk tilhørighet.

  • Innovasjon, produkt- og forretningsutvikling med teknologi blir viktig i endringsarbeidet/omstillingen som lederen må ha med seg i sin verktøykasse.

Brede tror at IT/teknologiledere har en viktig rolle i bærekraftsarbeidet, men i motsetning til tidlig digitaliseringsfase vil prosessene oftere bli orkestrert av andre funksjoner i bedriften, også der teknologi har et vesentlig innslag. Tverrfaglighet og samarbeid styrkes og tradisjonell maktstruktur flates ut. Holistiske IT- og teknologiledere vil også ha en posisjon «rundt bordet» om den er fortjent.

Og ikke uventet er oppskriften for en IT- og teknologileder som vil utvikle sin funksjon å være relevant for fremtiden.

Brede avslutter med å gi følgende råd:

Bygg kompetanse som har verdi for selskapet. Sett deg inn i bærekraftsagendaen, del informasjon, samarbeid på tvers av organisasjonen, vær endringsdyktig og ha ambisjoner for teknologi som kan gjøre verden litt bedre. Det gagner både deg, organisasjonen din og jordkloden vår.

 

Kontakt

Er du vår fremtidige kunde, samarbeidspartner eller ansatte? Ikke nøl med å ta kontakt. Ingen henvendelse er for liten eller for stor for oss i Footstep.

 

Du er kanskje også interessert i: