Digitaliseringsprosjekter handler om langt mer enn teknologi
Footstep har mange års erfaring med digitaliseringsprosjekter. Veldig mange av dem drives av behov knyttet til IT og teknologi. Det er der det gjerne starter. Men vi har sjelden vært borte i et prosjekt som bare handler om teknologi. Mange har en tendens til å foreslå nye løsninger med en gang et system skal byttes, men det er veldig sjelden at et system alene er grunnen til at noe ikke fungerer. Ofte kan det være arbeidsmetoden som ikke er hensiktsmessig, det kan være pekt ut feil type ressurser til å løse en oppgave, eller det kan være at de som skal bruke et system ikke har den kompetansen som skal til for å løse oppgaven på en god måte. Ved å fokusere på behov og ikke løsning unnlater man å sløse penger på løsninger som ikke løser den egentlige utfordringen.
Et ikke helt uvanlig eksempel. Et prosjekt etableres for å bytte ut et IT-system fordi det gamle er såkalt end-of-life. Prosjektet drives fra IT-avdelingen med gjennomgående fokus på teknologiendringer. Tilnærmingen er forståelig, men hvis du ønsker endring og forbedring så holder det ikke å bare bytte IT-system. Etter vår erfaring er det langt flere fasetter som skal til for at endringen gir gevinster for virksomheten. Når man skal bytte ut systemene som brukes, vil mest sannsynlig også måten arbeidet gjøres på påvirkes. Og før vi prøver å få det nye systemet til å passe inn i de gamle arbeidsmønstrene, la oss ta et lite skritt tilbake.
Hva skal IT-systemet brukes til?
Hvordan gjør vi egentlig jobben i dag?
Hvordan ser egentlig arbeidsprosessene ut?
Er vi fornøyd med hvordan oppgaveløsningen fungerer?
Har vi de riktige folka og den riktige kompetansen?
Er vi tydelig på hva vi ønsker som resultater fra prosessene, og får vi disse resultatene i dag?
Disse forholdene bør man undersøke før man går i gang med å bytte ut systemene eller verktøyene man bruker i arbeidet. Eksempelvis kan det være verdt å undersøke muligheter for å effektivisere, automatisere eller på annen måte øke kvaliteten på resultatene slik at IT-systemet understøtter oppgaveløsningen, ikke motsatt.
Se sammenhengen mellom oppgaveløsning, kompetanse, organisering og IT-støtte
En god prosess gir først verdi når den understøttes av de riktige folka, med den riktige kompetansen og de riktige verktøyene. Starter man i feil ende, kan man ende opp med ineffektive, tungrodde og trege prosesser som kanskje ikke tjener til virksomhetens beste. Det kan være verdt å bruke tid på å utforske hva som er underliggende behov for endringer i IT-systemet, for å sikre at man har forstått nåsituasjonen og behovene godt nok. Det er først når man har gjort det, at man kan lage en god kravspesifikasjon for en ny IT-løsning. I tillegg må man ta innover seg hvordan virksomheten skal ta i bruk det nye systemet. Krav til opplæring er en liten bit av det. Men det kan også være behov for andre endringer i virksomheten som legger til rette for at prosjektet skal få realisert forventede gevinster. Prosjekter er altså som regel mye mer enn bare teknologi, og det er først når du tar dette inn over deg at vi snakker om digitalisering.
Vi i Footstep er opptatt av å skape reelle verdier. Vi mener derfor at det er verdt å utforske mulighetene når man først må gjøre en endring. Enten det utløsende endringsbehovet gjelder et IT-system som har nådd end-of-life, at en avtale går ut på dato eller andre ting. Footstep har kunnskap om markedstrender og den teknologiske utviklingen, og erfaring med å drive digitaliseringsprosesser som hjelper til med å finne ut hvilke endringer som kreves for at du skal nå dine mål. Ta gjerne kontakt med oss!