Samfunnsoppdraget må gjennomsyre hele organisasjonen

 

Offentlig sektor har viktige samfunnsoppdrag som til sammen utgjør bærebjelken i vår velferdsstat. Vi tar det kanskje litt som en selvfølge? Tenk så heldige vi er som har tilgang til gratis helsetjenester, rent vann, skole og utdanning. Vi har en grunnleggende rettssikkerhet og et trygt samfunn. Vi får hjelp til livsopphold i ulike livssituasjoner hvis vi trenger det. Og vi gir hjelp til bosetting og integrering til de som trenger beskyttelse.

Inger-Hilde Hillesund

Footstep`er Inger-Hilde har mange års ledererfaring fra offentlig sektor. Hun er genuint opptatt av å hjelpe virksomheter til å levere bærekraftige og levedyktige tjenester til brukerne og samfunnet. Inger-Hilde evner å navigere på alle nivåer i virksomheten, og er opptatt av samspillet mellom organisasjon, mennesker, prosesser og teknologi.

Jeg har gjort meg noen refleksjoner etter å ha jobbet i og med ulike offentlige virksomheter i over 20 år: 

  1. Jeg registrerer at mennesker som jobber i den operative delen av virksomheten har et levende og bevisst forhold til samfunnsoppdraget i forbindelse med sine daglige oppgaver. De utgjør den såkalte førstelinjen som møter brukerne/innbyggerne direkte, og de brenner for det de holder på med. De har en grunn til å stå opp hver dag for å gå på jobb. De ser konkrete resultater av det de gjør. Samtidig sitter de tett på de reelle utfordringene og vet mye om hindringer, ressursmangler og dårlig verktøystøtte som reduserer kvalitet og effektivitet i oppgaveløsingen. 

  2. Den «sentrale» delen av virksomheten har også viktige oppgaver knyttet til styring, utvikling og ulike former for fellesfunksjoner. De har et overordnet ansvar for at virksomheten leverer i tråd med tildelingsbrev og gjeldende prioriteringer, samtidig som de skal forvalte gjeldende lover og regelverk. Utfordringen kan være at de sitter litt for langt unna «der det skjer», og at de har for liten innsikt i de faktiske behovene ute i operativ virksomhet. Noen ganger kan direktoratene tidvis virke litt fjerne og byråkratiske. Avstanden kan oppleves stor fra sentrale beslutningsprosesser og ut til operative funksjoner. 

Hvordan skal vi få til bedre samhandling pg opplevelse av felles mål og retning for de ulike delene av virksomheten?

Jeg har forsøkt å oppsummere noen sentrale erfaringer fra forskjellige offentlige etater gjennom disse årene, som på ulike måter har bidratt til bedre samhandling og derigjennom også bedre tjenester til brukerne og samfunnet: 

  1. Alle som jobber i mer «sentraliserte» deler av organisasjonen (direktorater og støttefunksjoner) må ha en tett og god dialog med de operative delene av organisasjonen gjennom besøk, hospiteringsordninger, vikariater og annen dialog. Mange offentlige virksomheter har lagt godt til rette for dette. Dette gir verdifull input og erfaring for alle parter. Det er ikke minst viktig at de som jobber sentralt har god forståelse av arbeidshverdagen til de som står i frontlinjen og skal levere tjenestene. 

  2. Økt fokus på samfunnsoppdraget i hele virksomheten i alt man driver med. Samfunnsoppdraget er det samme uansett om man jobber med økonomistyring, HR-tjenester, applikasjonsdrift eller kommunikasjon. Politiets IKT-tjenester går foran som et godt eksempel her, og omtaler sine medarbeidere som «teknologer med et oppdrag»!

  3. Arbeidsoppgavene til alle som jobber i sentrale styrings- eller støttefunksjoner handler i bunn og grunn om å legge til rette for at førstelinjen kan levere tjenester til brukerne og samfunnet på en best mulig måte. Det handler om å utvikle og levere gode verktøy til oppgaveløsingen, ivareta support, sikkerhet og andre sentrale støttefunksjoner, finansiere og levere nødvendig utstyr og sikre tilstrekkelige rammebetingelser og ressurser. Dette gjelder uansett om de er helsearbeidere, politi, tollere, flyplassansatte eller veiledere i NAV.

  4. Virksomheter må frigjøre seg fra organisatoriske bokser og systemnavn. Fokuset må være på tjenester og samfunnsoppdrag. Verdiskapingen skjer på tvers av organisasjonen. Det er der magien skapes. Fellesnevneren for alle  som jobber i en virksomhet er samfunnsoppdraget. 

  5. I virksomheter hvor man snakker mye om samfunnsoppraget blir alle mer bevisst sin funksjon og sitt bidrag til helheten. Engasjementet øker!

  6. Alle oppgaver som gjøres i en virksomhet bør prioriteres og vurderes i lys av bidrag til samfunnsoppdraget og tjenestene virksomheten leverer til innbyggerne/brukerne og samfunnet. Fokus på verdiskaping i alle ledd. 

Så neste gang noen spør en teknisk arkitekt eller HR-medarbeider om hva han/hun driver med, eller hva som er formålet med det vi driver med, så vil vi gjerne høre: «Jeg jobber med å få folk i jobb» eller «Jeg bidrar til trygghet og rettssikkerhet» eller «Jeg bidrar til samfunnsbeskyttelse». La oss øve på å snakke om samfunnsoppdraget i hverdagen – og ikke bare spare det til festtaler og styringsdokumenter!

 

Du er kanskje også interessert i:

DigitaliseringHilde Rød